Chiriile post covid

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Măsurile de carantinare, respectiv lucratul de la distanța și învățământul de la distanță și nu numai, au afectat grav piața imobiliară; în așa măsură încât oferta este mai mare decât cerea – lucru care a dus la scăderea drastică a prețului chiriilor. Multe persoane, mai ales studenții, s-au retras la locuințele lor de domiciliu – lucru care a dus la vădita scădere a prețului chiriilor. Deci, am putea spune cu siguranță că piața de real estate nu stă prea bine.

Chiriașii au avut multe varinate la dispoziție: unii au discutat cu proprietarii și au stabilit să amâne plata unor luni de chirie (majoritatea). Nu mai vorbim și de măsurile de şomaj tehnic sau posturile indisponibilizate; alții au găsit alte apartamente sau continuă să plătească deși nu mai locuiesc în apartamentul respectiv.

„Am plecat din martie, pentru că stăteam singur şi mi-a fost greu să stau atât de mult timp singur, dacă nu am mai mers la birou. Chiria o plătesc în continuare. Nu am vorbit cu proprietarul despre asta, pentru că nu ştiu exact când o să mă întorc“, spune Dorian, un tânăr care s-a întors acasă în Craiova, de când compania la care lucrează a implementat sistemul de „work from home“.

De asemenea, un alt factor important care a afectat prețul chiriilor au fost și persoanele care se aflau numai temporar în Capitală (poate cu interes de serviciu, deși nu obligatoriu) sau care locuiau în marile orașe, deși aveau și o locuință în afara ei – aceste persoane au ales, normal, variana mai puțin costisitoare, mai ales dacă se aflau în șomaj tehnic, respectiv de a se întoarce la localitatea de domiciliu.

Ceea ce este esențial de reținut este că incertitudinea locurilor de muncă a determinat alegerea lor cu privire la a locui sau nu în continuare în locuințele închiriate:

„Piaţa acum este mai ofertantă, sunt mai multe locuinţe scoase la închiriere decât înainte. Este mai multă ofertă decât cerere, însă proprietarii cu care colaborăm noi nu vor contracte mai mici de un an pentru închiriere“, spune reprezentantul unei agenţii imobiliare din Bucureşti.

Desigur, cu cât se diversifică oferta, cu atât oamenii vor alege chiriile mai ieftine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: