Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți de guvern

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

În urmă cu puțin  timp, membrii Alianței pentru Agricultură și Cooperare s-au întâlnit pentru a dezbateteme deosebite cu premierul României, Florin Cîțu, ministrul agriculturii, Adrian Oros, precum și cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. Tema a fost modul în care vor fi despăgubiți fermierii afectați de secetă. 

Conform domnului Mircea Băluță, președinte UNCSV, discuțiile au dat roade, iar premierul a acceptat propunerea și a promis că va încerca găsirea unor soluții:

”Domnul premier Cîțu a avut o disponibilitate bună la dialog cu noi, am avut timp să-i explicăm situația atât economic cât și social. (…) Dialogul a fost foarte bun, fiecare dintre cei prezenți la discuție a venit cu argumente. Domnul premier înțelege situația și este de partea fermierilor, chiar dacă noi considerăm că lucrurile nu sunt închise aici. Astăzi a fost făcut un pas important în a clarifica situația și a identifica o soluție foarte bună, sustenabilă, care nu are un impact bugetar imediat”, a transmis Mircea Băluță pentru AGRO TV.

Conform aceleiași surse, ministrul Adrian Oros va anunța sumele de care au nevoie fermierii pentru a fi despăgubiți și care vor intra în bugetul MADR în cursul zilelor următoare, urmând să existe încă o întâlnire pentru a stabili logistica, adica modul practic în care vor fi despăgubiți.

”Concluzia a fost că în câteva zile, premierul Cîțu împreună cu ministrul Oros o să identifice în partea de buget a Ministerului Agriculturii, pe credite de angajament, niște soluții prin care fermierii să fie ajutați să poată accesa un astfel de sprijin pentru a trece acest moment – un credit punte care să deblocheze situația în piața de agribusiness.

Ca și o primă concluzie, noi opinăm că a fost o discuție constructivă în care s-au spus lucrurile clar, iar ministrul agriculturii urmează să identifice în bugetul Ministerului unde se găsesc acele rezerve. Bugetul fiind aprobat, acum ține de niște lucruri de interior, de structură a bugetului. (…) Avem un răgaz de 2-3 zile, în care să se identifice sumele în bugetul Ministerului, iar apoi va mai fi încă o întâlnire în care să stabilim procedura tehnică financiară, de sprijinire a fermierilor care sunt afectați, astfel încât fermierul să aibă siguranța că intră rapid în posesia sumelor de bani la care are dreptul și să-și poată continua activitatea”, a mai explicat Mircea Băluță în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Tot acesta a transmis că el crede că anul acesta va fi un an bun pentru agricultură, sprijinul financiar din partea guvernului fiind inclusiv un avantaj pentru ei, pentru că banii se vor întoarce imediat în economia țării.

”Am beneficiat de un aport de ploaie bun în această perioadă și există premisele unui an agricol bun. Atunci, sumele care ar putea fi acordate pentru susținerea agriculturii în acest moment s-ar putea întoarce rapid către bugetul statului sub formă de contribuții, taxe și impozite. De asemenea, sumele pe care noi le solicităm în numele fermierilor intră rapid în circuitul economic, adică vin să susțină partea de agribusiness”, a mai menționat Băluță.

Pe ordinea de zi în cadrul discuțiilor Asociației cu prim-ministrul și Orban au fost următoarele teme de discuție:

  • 1. Soluții privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară calamitate de seceta din 2020;
  • 2. Elaborarea unui document privind practica unitară la nivelul agențiilor teritoriale ANAF pentru recunoașterea deductibilității cheltuielilor cu producția în curs de execuție aferentă culturilor calamitate de seceta 2020, precum și a TVA aferentă acestor cheltuieli;
  • 3. Sprijin pentru constituirea unui fond național de gestionare integrată a riscurilor catastrofice din sectorul agricol;
  • 4. Debirocratizarea procedurilor de emitere a unor avize, aprobări, care sunt exagerate/nejustificate și durează excesiv în timp;
  • 5. Instituirea unor mecanisme de sprijin pentru producătorii români, bazat pe schemele de calitate folosind modelele aplicate de Statele Membre UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: