Proprietățile extractului de malț

Stiti cum e, mereu trebuie sa stii ce mananci! Adica sanatos! De aceea, azi, si speram ca e bun subiectul pe care l-am ales, pentru ca mereu ne gandim la voi, cititorii nostri, vorbim despre extractul de malt. De ce? Pentru ca este adevarata sanatate!
Mai intai sa incepem cu inceputul: maltul reprezinta un produs realizat din boabe de cereale (in principal orz) incoltite, uscate si macinate, fiind utilizat, cel mai cunoscut, in facerea berii, dar si a unui surogat de cafea.
Extractul de malț prezinta o aroma intensa de malț, fiind folosita mai ales in indsutria alimentara, pentru ca confera pâinii o culoare închisă, naturală, dar si prelungeste procesul de invechire. Prin urmare, acelasi proces e folosit la toate preparatele de patiserie sau chiflei.
Extractul de malt are extrem de multe proprietati:
  1. proteine
  2. lipide
  3. amidon
  4. acizi grasi
  5. vitamine din complexul B
Extractul de malt in panificatie pentru ca, mai ales:
  • majorarea abilitatii de creare a gazelor in aluat;
  • fermentare mai rapida
  • se coace mai sanatos si mai bine
  • cresterea calitatii produsului: volum mai mare, porozitate si elasticitate, gust si aroma satisfacatoare, invechire mai grea

De asemenea, are si proprietati antiinflamatorie pentru organele digestive si urinare.

Extractul de malt este de 2 feluri
  • diastatic
  • non diastatic
  1. Primul are alfa amilaza (sau direct diastaza) cu efect de schimbare privind structura amidonului, mai exact in compusi cu greutate molecuara mica, ce devin efectiv hrana pentru drojdie Malțul diastatic se poate adăuga în aluat numai dacă făina utilizată la obținerea aluatului respectiv are indice de cădere mai mare de 250 – 300 sec. Altfel, utilizarea malțului respectiv nu este sanatoasa.
  2. Maltul non-diastatic se realizeaza in acelasi fel ca cel de mai sus, doar ca, temperatura la care se lucreaza creste, pentru ca amilaza sa fie inactivata. De asemenea, se obtine si o culoare mai închisă, dar si un miros mai intens. Utilzat mai ales in cazul aluatului, pentru zaharurile fermentescibile și, totodata, da culore cojii, gust satisfacator pâinii și invecheste mai greu. Cel mai des este folosit maltul non-diastatic (de aceea, uneori scrie pe produse doar simplu: extract de malt).

Daca vrei o culoare inchisa a painii, naturala si sa prelungeasca foarte mult procesul de invechire a produsului, atunci se foloseste extractul de malt negru, care, de altfel, ii da si un gust foarte dulceag. Cu precadere utilizat la painea de secara, dar si a celei toast negre.

Cele mai bun produs alimentar care contine malt este: MILKA – ciocolata cu caramel si fulgi de porumb (probabil acum scos de pe piata noastra), urmate de VIVA – cereale cu ciocolata si ROMMAC – baton cu ciocolata, inghetata ALGIDA cu ciocolata si lapte, conform testelor din laboratoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: