Referendumul din Catalonia: 884 de răniți și 90% dintre votanți vor independență (UPDATE)

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Azi, s-a decis ca din cei mai mult de 5,5 milioane de catalani care au avut optiunea de a alege sa ramana in statul unitar Spania, doar 2.26 milioane au reusit sa voteze; rezultatul final este: 90% din acestia au decis sa paraseasca Madrid-ul.

Micutul teritoriu a fost marcat de mai multe proteste impotriva guvernului de la Madrid, iar, acum, de un scrutin, cu foarte multe implicatii, declarat, de altfel, de Stat drept ilegal. Inca de dimineata, de cand sectiile de vot si-au deschis usile, catalanii se adunasera in masa ca sa voteze.

Acum, guvernul catalan striga demisia reprezentantului spaniol din Catalania, Enric Millo, din cauza masurilor violente luate asupra populatiei. Reprezentantul guvernului catalan, Jordi Turull, a fost cel care a organizat conferinta de presa din Barcelona si-n care a vorbit despre masurile represive luate de Madrid.

Cu toate acestea, premierul spaniola Mariano Rajoy continua sa anunte ca: „În Catalonia, nu a avut loc astăzi niciun referendum“ si ca acesta este un atac indreptat impotriva statului spaniol. De partea cealalta, liderii regiunii care tocmai au votat in favoarea autonomiei, anunta ca vor trimite rezultatele spre guvernul de la Madrid pentru a demara procesul de iesire din tara.

In ciuda avertismentelor guvernului de la Madrid, mai mult de 70% din secţiile de votare sunt deschise populatiei catalane, pentru a decide independenţa, sau nu, a regiunii spaniole, anunta liderii ei.

„73% din secţiile de votare sunt deschise şi funcţionează, ceea ce înseamnă (aproape) trei sferturi…. Catalonia votează“, a declarat Jordi Turull, inalt oficial al guvernului catalan, care-i indeamna pe acestia sa se duca sa decida viitorul regiunii.

FOTO EPA-EFE – Protestantii si fortele de ordine spaniole

9 persoane au fost internate pana in acest moment, datorita ciocnirilor dintre fortele de ordine si populatia catalana, care voia sa-si exprime opinia privind referendumul pentru autonomie. Serviciile de urgenţă catalane au anuntat ca acestia au suferit mai multe răni şi atacuri de panică.

„Serviciile de urgenţă au oferit asistenţă medicală unui număr de 337 de persoane, rănite în confruntări cu poliţia. Leziuni uşoare s-au înregistrat în cazul a 35 dintre acestea, în timp ce trei persoane au suferit răni de o gravitate moderată“, a facut anuntul ministerul catalan al sănătăţii, prin intermediul Twitter-ului.

Astfel, in total, aproximativ 337 de persoane au fost raniti, dupa ce conflictul dintre politie si separatisti s-a acutizat. Totusi, ranile sunt superficiale, conform serviciilor de intervenţie catalane.

De asemenea, in acelasi context, fortele de ordine spaniole au tras cu gloanţe de cauciuc langa una dintre sectiile de votare din Barcelona, sustin martorii oculari:„Mai multe persoane relatează că poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc“ . Mai exact, la intersecţia a două străzi din Barcelona.

Deoarece in unele partidin regiune, politia spaniola a taiat conexiunea sectiilor de vot la net, reprezentantii catalaniei au decis ca este posibil sa se voteze si cu buletine de vot printate acasa, astfel ca acestea sa poata fi validate de autoritati, a anuntat Jordi Turull, purtatorul de cuvant al guvernului regional, in conferinta de presa organizata.

Mai jos am atasat cateva videoclipuri si tweet-uri pentru a vedea ce se intampla acum in Barcelona, la sectiile de vot:Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: