TOTUL despre referendumul Cataloniei de mâine
Din moment ce mai este doar o zi pana la referundumul Cataloniei, din Spania, pe data de 1 octombrie, ne-am gandit sa va prezentam situatia din tara. Mai pe scurt, ce se intampla si de ce? De ce se cere autonomie? Este un caz izolat aceasta cerere sau, dimpotriva, unul care devine din ce in ce mai raspandit in Europa? Intrebarile nu sunt deloc simple si, desigur, sunt foarte subiective. In orice caz, noi vom incerca, newscompany, sa va raspundem cat mai obiectiv la toate aceste intrebari. Haideti sa vedem impreuna despre ce e vorba aici.
Am sa incep articolul cu un citat al unuia dintre oficiali, mai exact prim-ministrul spaniol, Rajoy:
„Nu se va întâmpla nimic, absolut nimic, referendumul unilateral de independenţă nu va avea loc în Catalonia“, a tot spus inaltul reprezentant al statului spaniol, un stat, de altfel, unitar (sa nu uitam). Nu numai Rajoy, dar intreg guvernul striga aceeasi propozitie de luni bune, de cand au inceput cererile de independenta e ale Cataloniei.
Totusi, sa nu uitam ca regiunea din N-E Spaniei are deja o autonomie larga, fata de celalalte regiuni din Spania.
„Nu-i adevărat, ştiţi bine – şi vă temeţi de asta – că suntem în stare să organizăm referendumul , el se va ţine indiferent de măsurile voastre de represiune şi vom fi liberi să ne facem un stat al al nostru“, iata ce spun conducatorii de la Barcelona, care, normal, profita de dorintele populatiei, pentru a-si forma ei un stat al lor si, astfel, a lua ei puterea deloc mica, a posibilului stat. Reprezentantii regiunii spun ca urnele de vot o sa fie deschise in ziua de mâine de la ora 7 jumate, in mod clar.
In ziua de 1 octombrie, liderii politici europeni o sa fie ochi si urechi la ce se va intampla cu referendumul, de fapt, prima încercare de pana acum din Uniunea Europeana, în care o regiune dintr-un Stat membru doreste cu ardoare obtinerea un referendum unilateral, de autonomie, fie si prin forta; cum s-a intamplat deja, prin ignorarea ordinelor trasnmise de Guvernul din care face parte. Spania este si parte NATO, nu numai UE si a interzis in mod specific orice actiune de independenta din partea Cataloniei, chiar prin si legal, a desfiintat-o. Mai mult, statul spaniol a demarat deja actiunile de represiune, mentionate in Constituie, impotriva acelor masuri, indreptate impotriva securităţii şi independenţei naţionale (cazul nostru, Catalonia).
Eh, si aici vine intrebarea cea mai interesanta: ce va face Madrid? Sunt dipusi sa foloseasca armata si fortele de ordine pentru a opri dorinta unei parti din populaţia catalana, de a vota în centrele improvizate, din localurile deja pline, din cauza oamenilor revoltati impotriva actiunilor decise de Guvern? Nu e o intrebare naiva. Ba chiar deloc, intrucat catalanii care doresc independenta au declarat ca, daca scorul va fi satisfacator, atunci in 2 zile instituţiile de stat ale Catalaniei vor fi infiintate. Asta ar insemna, potrivit Constituţiei spaniole, o rebeliune directă.
Daca se va ajunge aici, ce se va intampla mai departe? Pentru ca singura solutie ramasa in acel punct este armata, care, ce ar trebui sa faca?”Apărarea statului unitar”? Pentru ca daca aici se va ajunge, atunci actiunea militara a madridului ar starni revolte, revolte care ar trebui respinse si, astfel, se va ajunge la (ati ghicit) razboiului civil.
O alta implicatie a unei atare situatii ar fi, daca Catalonia ar deveni independenta, scoaterea din UE a acesteia, din cauza că orice declaraţie unilaterală de independenţă incalca direct Cosntituţia spaniolă, Stat Membru al UE. Nu numai asta, dar orice tratat in care Spania s-ar fi aflat (inclusiv regional) Catalonia va fi scoasa.
Un lucru este cert in acest moment, anume ca votul nu va fi unul normal, cel mai probabil nici pasnic (deja au fost batai fizice intre grupurile de nationalisti si autonomisti in piata din Barcelona). Maine nu va fi democratie, nu cel putin cu sensul oficial din dictionar. Dar, in acelasi timp, nu putem spune exact ce se va intampla, orice fiind posibil, chiar ca procentul de voturi sa nu fie avantajos. E clar ca autorităţile naţionale spaniole vor dori oprirea votării, cu orice pret. Totusi, raman in continuare unele parti din Catalonia, unde in anumite oraşe mai mici sau sate, organizatorii referendumului nu vor avea puterea de a organiza votul, intrucat nu vor putea incalca ordinele statului centralizat. Protest sau vot, una din doua, ambele, ne inselam. Prin urmare, cuvintele “legal” si “democratic” nu sunt pe lista noastra.
O alta intrebare ar fi si efectul de domino care ar putea fi lansat de independenta Cataloniei, intrucat deja exista si alti doritori de autonomie, dupa cum bine stim.
De altfel, dorinta principala a Barcelonei de a se desparti de restul Spaniei vine dintr-o dorinta mult mai veche, inradacinata in istoria ei, dar si pentru ca, liderii Cataloniei, au spus clar si raspicat ca ei ar fi cei care ar hrani de fapt Madrid; fiind una dintre cele mai puternice economii ale Spaniei si al doilea cel mai mare oras din tara. Barcelona a fost un județ franc, care și-a cucerit încet, încet independența și s-a extins până ce a anexat Principatul Cataloniei, Regatul Aragonului și alte regiuni de pe mare, avand la degetul ei mic totul de la Marea Mediterană, de la Barcelona si până la Atena. Insa, Dupa ce Confederația Catalonia-Aragon a fost anexată dinastic Castiliei, a început decăderea Barcelonei. Abia acum, in perioada moderna, a renascut.
Inca un ultimul lucru: sa nu uitam ce s-a intamplat dupa 2RM, intre anii Razboiului Civil din Spania 1936-1939. Consecintele ei au fost atat de puternice, incat se resimt si astazi, in Catalonia, in mod evident, si nu numai (Tara Bascilor este si ea un alt exemplu, desi acolo e putin diferita situatia, datorita Reconquistei). Razboiul Civil care a durat 3 ani a dezbinat Spania si a transformat-o intr-o dubla-natiune, cu 2 tabere: nationalistii si republicanii (in realitate, fiecare sustinata de fascisti, respectiv comunisti), primii fiind cei castigatori. De asta, Spania este azi o monarhie constitutionala, sa nu uitam acest lucru. Cei infranti unde au disparut? S-au evaporat? Normal ca nu, urmasii lor inca promoveaza si pastreaza aceleasi idei republicane. Ramane doar sa asteptam si sa vedem ce se va intampla!