Falsele produse “de post”
Acuma ca se tine post ne gandeam sa va anuntam ce e bine si ce nu e bine sa mancati…de ce? Pai unele alimente foarte consumate de romani de post, precum crenvurştii vegetali, pateurile şi salamul de soia sunt, de fapt, cele mai pline de chimicale, cu rolul de a umple lipsa celorlalte alimente principale – carne, lapte şi ouă. Spun specialistii.
”Pateul și cașcavalul de post conțin foarte multe E-uri și grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare și plus de asta, au în compoziția lor albumină sau coloranți de origine animală”, arata prof. Dr. Mencinicopschi.
- Brânza tofu -recomandarea nr 1
In astfel de produse pe care le-am mentionat mai sus se adauga multe “E-uri” sau alte sintetice pentru a face ca alimentul sa para cat mai mult (din toate punctele de vedere, inclusiv culoare) ca modelul dupa care-l fac.
“Pateul din soia conţine la fel de mulţi aditivi ca cel animal, poate chiar mai mulţi. La fel şi salamul, şi crenvurştii de post sau şniţelul, care mai e şi prăjit. În niciun caz nu trebuie să mâncăm zilnic astfel de produse”, explica prof. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
- Apoi laptele de soia
“Există unele tipuri de caşcaval din soia care conţin cazeină (proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia). Acest produs, deşi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post”, ne spune Mencinicopschi.
Deci? SOLUTIA CARE E? Simplu, uita-te pe eticheta. Daca contine cazeina, derivat de ou, zer, praf de zer, atunci nu e de post.
- E-uri cu tona in produse “de post”
Secialistii mai recomanda evitarea polifosfaţilor (E452), glutamat monosodic (E 621) şi coloranţi chimici de sinteză.
Foarte folositi sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) şi carmin (E 120). NU cred ca ati vrea sa stiti ca carminul provine de la o insecta.
La capitolul si altele de evitat sunt: conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213) şi de nitriţi (E251), cazeinat de sodiu (proteină din lapte), substanţe de îngroşare – gume guar-E412, xantan- E415, gelan-E418, caruba-E410 şi gumă arabică sau acacia-E414-, sulfaţi/sulfiţi (E227, E228), BHA (E320), caramel (E150) şi EDTA (E385), cel mai periculos dintre toate (ultimul).
- Nu se recomanda postul la:
“copiilor sub 16 ani, persoanelor slăbite, care suferă de boli cronice (TBC, cancer, afecţiuni digestive) şi gravidelor“.