Tocmai au fost permise defrișările în ariile protejate şi în zonele cu păduri virgine

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Proiectul a trecut cu 81 de voturi pentru, 12 împotrivă și 2 abțineri și se mentioneaza ca ocuparea fondului forestier trebuie sa aiba un titlu gratuit, in cazul in care reprezinta proprietate publică, şi la înţelegere cu proprietarul, dacă este proprietate privată.

Senatul a aprobat in urma cu cateva zile proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr.51/2006. Legea a fost ideea parlamentarilor PSD, ALDE și UDMR, care acum va lasa libera optiunea firmelor de a tăia lemnul inclusiv în zonele protejate ori în cele cu păduri virgine.

Allen Coliban, senator USR a fost unul dintre senatorii care nu a vrut aprobarea acestui proiect, iar el a vorbit clar despre motivul pentru care noua lege creeaza un pericol imens pentru zonele naturale care erau protejate de lege

„Există proceduri de avizare şi de derogare de la regimul de protecţie, fix pentru cazuri punctuale precum cele prezentate ca argumente în comisie. PSD-ALDE înţeleg să încalce directivele şi procedurile europene, certificând prin lege ca interesul economic să fie prioritar în faţa celui privind protecţia naturii. Astfel, distrugerea naturii, a ariilor protejate şi a pădurilor virgine se va face fără compensaţii financiare”.

Urmatorul pas si singurul este de a fi aprobat si de Camera Deputaților, lucru care va permite ca zonele protejate și pădurile virgine sa fie defrișate pentru construcția unor noi drumuri sau pentru diferite alte proiecte care ar fi avut pana acum prioritatea de a asigura securitatea și sănătatea oamenilor și animalelor.

Aceasta lege poate crea probleme grave pentru tara noastra, cum s-a intamplat, de pilda, in cazul Poloniei care fusese amenințată în noiembrie 2017 ca va fi penalizata cu 100.000 de euro in fiecare zi dacă nu va se opri din defrișări in pădurea Bialowieza, una dintre ultimele păduri virgine din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: