Cafeaua ne poate ajuta în lupta cu diabetul. Adevărat sau fals?

Specialistii au analizat din alt punct de vedere studiile stiintifice (legate de conexiunea dintre consumul de cafea si diabet), realizate pe o populație totală de cam 1,2 milioane de participanți, cu scopul de a descoperi noi aspecte necunoscute (pana acum), cu privire la consumul de cafea. Acesta se refera la afectiunile care conduc la aparitia diabetul de tip 2, precum și a complicațiilor care apar pe parcursul acestuia.

Lucrarea se numeste ‘Consumul de cafea și riscul redus de apariție a diabetului de tip 2: o trecere în revistă sistematică bazată pe meta-analiză’ si al caruia autor este Prof. Conf. Mattias Carlström și Susanna Larsson, prin care s-a aratat ca exista dovezi (preluate din 30 de studii), care arata ca un consum de cafea scade riscul dezvoltarii diabetului de tip 2 cu cam 30%.

De asemenea, cafeaua cu cafeină, precum si cea decafeinizată ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2. Totul este in functie de volumul unei cafele pe zi: riscul de diabet de tip 2 scade cu 7% (cafea cu cafeină) și respectiv 6% (cafea decafeinizată) per ceașcă de cafea pe zi. Totusi, scaderea pare sa aiba mai mult efect in cazul cafelei cu cafeină.

Riscul relativ cumulat pentru diabet de tip 2 era de 0,71 in cazul celor care prezinta un consum ridicat de cafea (consum mediu de 5 cești pe zi) in raport cu un consum de 0.

Conexiunea dintre consumul de cafea si diabetul de tip 2 este foarte importanta, deoarece, in ultimul timp, a existat o crestere a persoanelor afectate de aceasta boala la nivel mondial. Diabetul de tip 2 este (posibil) un rezultat al complicatiilor, cel putin asa arata studiile.

Autorii au modificat mecanismele potențiale de bază care au ajutat la descoperirea efectelor consumului de cafea asupra riscului de diabet de tip 2. De pilda, unul dintre acestea, sunt chiar proprietățile antioxidante ale cafelei, mai ales că stresul oxidativ a avut, de multe ori, o legatura puternica cu efectele adverse, asupra funcțiilor cardiovasculare, metabolice și renale. Este deja cunoscut ca un consum mai ridicat de cafea, pe o durata mai mare de timp, poate scadea stresul oxidativ legat de diabetul de tip 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *