Români, îmbolnăviți de o nouă bacterie: Listeria. Cum o evităm?

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit, la inceputul saptamanii acesteia, despre periculozitatea unor produse comercializate pe rafturile supermarket-urilor. Problema principala despre care se discuta este o bacterie care a omorat, pana acum, 9 oameni, in urma unor complicatii.

In mare, avertismentul se refera la produsele congelate din magazine, deoarece unele dintre acestea sunt infectate cu listerioză. În România 9 persoane au decedat in urma acesteia și alte 47 de persoane sunt infectate. (MAI MULTE DESPRE PRODUSELE CURATE CLICK AICI LA ARTICOLUL PRECEDENT)

Produsele congelate, asupra careia atentioneaza cunoscutul medic, sunt cele contaminate cu Listeria monocytogenes de la compania Greenyard.

„Atenţie mărită la produsele congelate. Mai ales dacă sunteți însărcinată. E alertă de listerioză.”

7 lucruri de tinut minte:

  1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) – deci se poate extinde la multe alte produse
  2. Listeria se dezvolda usor la om, la mare parte din animale, sol, vegetație și canalizăre.
  3. Gravidele au cele mai mari sanse de a se imbolnavi (de 20 de ori mai ridicat fata de adulți, 1 din 3 cazuri de infecție se dezvolta la viitoarele mămici) si bacteria trece prin placenta și ajunge la copil, creand o gramada de probleme de sanatate acestuia
  4. sa nu uitati ca simptomele sunt greu de depistat, deoarece ele nu sunt evidente ( precum gripa, digestive sau infecții de tract urinar)
  5. În sarcină e posibil sa duca la avort, naștere premature, greutate mica la naștere și numeroase alte efecte negative (respiratorii, neurologice, orbire, retard) , producand, in anumite cazuri, chiar moartea
  6. “clientii” bacteriilor sunt de multe ori cei cu imunitate scăzută, mentionam: afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot crea complicații neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.
  7. Simptomele la gravide sunt: febra, dureri de cap cu mialgii, artralgii, dureri lombare (in special la semestrul al 3 lea). Modalitatea prin care se gaseste de cele mai multe ori bacteria este prin izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.

Ca sa reduceti riscul de aparitie a bacteriei:

  1. mai putine alimente gata preparate reci.
  2. mare grija la alimentele cu risc carnea prea putin gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător.
  3. nu uitati de regulile de igienă individuală
  4. Gătiți bine orice preparat.
  5. la folosirea microundelui sa incalziti pana la capat alimentul (toata farfuria sa fie bine incalzita)
  6. nu incurcati in frigider alimentele negătite/crude cu cele gatite
  7. Sa NU va atingeti vreodata de alimente cu privire la care aveti dubii: fie prepararea, conservarea sau valabilitatea ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *