Un concert unic organizat din 100 de violonceliști

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Festivalul Internațional “Vară Magică”, aflat în acest an la a VII-a ediție, își deschide porțile în 11 iulie, la Ateneul Român, cu un concert în cadrul căruia vor urca pe scenă o sută de violonceliști.

Doar foarte puțini locuitori ai planetei au avut, până acum, ocazia să asiste la un concert în care să cânte un număr atât de mare de violoncele în același timp. Reuniți în ansamblul “Violoncellissimo 100”, artiștii, veniți din provinciile istorice ale țării, vor intra pe scenă pe rând, pentru ca apoi, reuniți, să omagieze prin talentul lor Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Valențele internationale ale manifestării, devenită una dintre cele mai importante de profil ce se desfășoară în Europa în sezonul estival, va fi relevată în seara următoare. Spectatorii vor avea parte de surpriza unei prime audiții în România: un concert susținut cu instrumente baroce. Sub auspiciiile muzicii lui Bach, peste 120 de artiști români, maghiari și sași vor cânta în cor și orchestră, iar componenta europeană va fi întregită de muzicieni din Olanda, Germania și Ungaria. Muzicienii vor delecta publicul interpretând oratoriul Matthäus-Passion, una dintre capodoperele muzicii sacre culte ale umanității, compusă cu aproape trei sute de ani în urmă pentru voci, cor dublu și orchestre. Titul original se traduce “Patimile Domnului nostru Isus Hristos după Evanghelistul Matei”.

Următorul concert va aduce pe scenă cele mai mari familii de muzicieni români din ultimul deceniu, repectiv cele ale lui Valentin Gheorghiu, Marin Cazacu și Gabriel Croitoru.

Programul “Orchestre europene omagiază România” va etala lucrări interpretate de Orchestra Națională de Tineret a Germaniei, Orchestra Națională de Tineret a Spaniei, London School Simphony Orchestra, Wiener Jeunesse Orchester și Orchestra Națională de Tineret a Franței, care va încheia seria concertelor în 29 august a.c.

Acestor ansambluri li se vor alătura Orchestra Națională Simfonică a României, Orchestra Română de Tineret și Orchestra de Tineret România-Moldova.

În onoarea Centenarului, toate orchestrele care vor urca pe scena Ateneului Român vor avea, simbolic, câte o sută de membri.

De la debutul său din 2010, stagiunea “Vară Magică” a însumat zeci de concerte, reușind astfel să se impună drept unul dintre evenimentele emblematice ale Capitalei. De-a lungul celor șase ediții precedente, pe scena Ateneului Român au cântat mari artiști ai lumii, precum Valentin Gheorgiu, Elisabeth Leonskaja, Mihaela Martin, Elena Bashkirova, Frans Helmerson, Emmanuel Sejourne, ori Peter Sadlo. Printre orchestrele renumite care au concertat în cadrul acestui proiect se numără Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, precum și cele naționale, de mare calibru mondial, ale Franței, Germaniei, Austriei, Spaniei, Portugaliei sau Olandei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: