Măsurile pentru perioada de iernare a albinelor

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

În luna octombrie se termina pregătirea familiilor de albine pentru iernare, majoritate dintre acestea fac referire la organizarea cuibului. Pentru un anumit interval ele se opresc din dezvoltarea puietului, centrul cuibului constand acum din rame goale sau parţial goale. De aceea, cu prima ocazie a zilelor cu soare trebuie sa incepem lucrarile importante pentru cuibul familiilor de albine. Mai intai trebuie sa le pui cuibului pe fagurii potriviti pentru o iernare corespunzatoare şi sa eliminar pe cele care nu sunt conforme.

Lucrări de realizat în această perioadă:

  • Organizarea cuibului (aranjarea fagurilor cu miere în funcţie de puterea familiei de albine şi  tipul de stup, îndepărtarea fagurilor goi, parţial cu miere care sunt în surplus; Asigurarea rezervelor de hrană (1,5-2,5 kg miere căpăcită/fagure, de calitate (nu de mană) – 18 kg/familia de albine prin împrumutarea unor faguri cu miere de la alte familii mai puternice; Păstrarea în cuib a fagurilor mai închişi la culoare, dar nu vechi, care să menţină căldura cuibului pe timp de iarnă, cu celule de lucrătoare buni de ouat în prima parte a primăverii.
  • Unificarea familiilor temporare (ajutătoare) între ele sau cu alte familii de albine mai slabe. Surplusul de mătci poate fi păstrat ca mătci de rezervă pentru primăvară, prin iernarea în sistem bancă de mătci, într-o familie de albine orfanizată.
  • Fixarea gratiilor împotriva pătrunderii şoarecilor.
  • Stimularea şi supravegherea zborurilor târzii de curăţire.
  • Protecţia termică a familiilor de albine prin împachetări cu materiale izolante, salteluţe sau pernuţe peste podişor şi eventual unele împachetări laterale, după diafragmă, care să asigure şi absorbţia umezelii din stup şi circulaţia corectă a aerului.
  • efectuarea de tratamente necesare, împotriva varroozei. Amplasarea pe fundul stupului a foii de control (hârtie albă, cerată, parafinată) care ne poate da informaţii despre modul cum iernează albinele şi gradul de infestare cu varroa. O alternativă la clasica foaie de control este fundul antivarroa sau fundul de control care permite examinarea a tot ce cade pe fund.
  • Conservarea fagurilor goi care se vor depozita în dulapuri speciale, corpuri de stup şi tratarea cu sulf pentru prevenirea găselniţei; continuarea lucrărilor de reformare a fagurilor vechi şi de recondiţionare a elementelor de stup care urmează să adăpostească familiile pentru iernare şi a celor de surplus.
  • Amenajarea perdelelor de protecţie din jurul stupinei împotriva vânturilor puternice, viscolului din timpul iernii, curenţilor reci etc.
  • De reţinut este faptul că pentru o bună desfăşurare a iernării, în condiţiile ţării noastre, familiile de albine au nevoie de o cantitate de cca 18 kg miere de calitate/ stup care va fi distribuită diferit în funcţie de starea familiilor de albine. La familiile puternice sau medii (care acoperă cel puţin 7-8 faguri cu albină) rezervele sunt aranjate astfel: în centrul cuibului se aşază faguri cu cel puţin 2 kg miere având în partea de jos celule goale pentru miezul ghemului, iar lateral acestora se aranjează fagurii în ordine crescătoare din punct de vedere al cantităţii de miere, terminând pe fiecare latură cu un fagure cu păstură şi unul plin cu miere. La familiile mai slabe (4-5 rame cu albină), sau când rezervele sunt insuficiente, cuibul se organizează central pe faguri care au cantitatea cea mai mare de miere, iar marginal acestora se aşează fagurii cu cantităţi din ce în ce mai mici de miere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: