Procesul de producție al berii fără alcool

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Nu se stie exact cum de a aparut berea fara alcool, ce se stie insa sigur este ca a castigat foarte multa popularitate in anii ’20, in perioada prohibitiei, in SUA. Nu cred ca trebuie sa explicam motivul, pentru ca este destul de clar ca oamenii voiau si ei sa bea o bere, fie si fara alcool, asa ca unele companii au trebuit sa gaseasca o solutie pentru a supravietui pe piata. Orice depasea (ABV – alcohol by volume) 0,5% nu era permis. 

In ciuda faptului ca azi prohibitia nu mai exista, trendul a ramas, motiv pentru care inca exista beri cu un ABV mic (berea light), de la branduri ca Miller, Coors, Pabst, Bud etc.

  • De unde se ia alcoolul

Sunt cam aceleasi etape, plus, minus, precum producerea unei beri normale, cu alcool, numai, dupa fermentare, in cazul celei fara alcool, se imbuteliaza, iar alcoolul in sine trebuie eliminat din bautura.

Modalitatea cea mai comuna este fierberea. Alcoolul fierbe la 78,37 grade (mai putin decat apa), de aceea, bautura care acum este fermentata va fi fiarta pana cand nivelul alcoolului ajunge la 0,5%. Schimbarea este majora, deoarece elementele berii sunt fierte de doua ori, sub acelasi procedeu, ceea ce le schimba gustul. Tocmai de aceea, exista unele companii care utilizeaza distilarea in vid, pentru a nu altera atat de grav gustul berii.

O alta modalitate folosita este trecerea printr-o sita cu porii extrem de mici, pentru ca numai alcoolul si apa sa poata fi trecuti prin. Asta inseamna ca pierzi mai putin din gustul bun al berii, pentru ca nu mai este fiarta de 2 ori. In ciuda acestui mare avantaj, exista dezavantaje mari, precum costuri ridicate, durata de productie mare etc.

  • Adauga CO2

Acuma ii lipseste dioxidul de carbon, dupa fermentatie si fierbere. La berea normala, drojdia face din zahar, alcool, realizand totodata si CO2-ul. Pentru CO2 nu se mai realizeaza natural, ci artificial, gustul este mai prost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: