Cafeaua poate îngrășa? Răspunsul la această întrebare te va uimi!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Nimeni nu poate nega beneficiile pe care cafeaua le are asupra corpului nostru, in mare parte datorita continului de antioxidanti si compusi fenolici, ceea ce scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, a bolilor Parkinson si Alzheimer, inclusiv prevenind cateva forme de cancer, precum si  riscul de a dezvolta calculi biliari.

Cu toate acestea, anumite combinatii de alimente sau consumata in exces, poate ingrasa. Cum de ajungea cafeaua noastra sa aiba atatea calorii si sa ne ingrase?

  • Problema caloriilor

Ok, nu trebuie sa spun eu faptul ca bautura aceasta nu are multe calorii, dimpotriva, are un continut redus, insa de multe ori, noi, dependentii, obisnuim sa ne-o bem impreuna cu alte alimente, precum: zahar, lapte si diverse arome sau chiar siropuri, eee, si de aici incolo “s-au dus” antioxidantii nostri. La calculul caloriilor ne ajuta medicii.

Cafeaua neagra, simpla, este nr. 1 pe lista noastra derecomandari, intrucat nu are aproape deloc calorii. Ganditi-va ca o ceasca de genu asta are 2 calorii, 230 ml de cafea instant are 4 calorii, iar fiecare 30 ml de cafea espresso inseamna o calorie in plus.

Obisnuiesti cumva sa adaugi lapte in cafea? Dar mai pui si ceva zahar cumva? Gata, deja ai 180 de calorii in cont, felicitari! Ba chiar, daca iti bei cafeua de la anumite restaurante sau localuri, aceste alimente pot fi si mai daunatoare siluetei, caloriile variand intre 150 si 350. Sa zicem… un alt ex, cafea la filtru, cu o lingurita de zahar si doua linguri de lapte degresat – asta inseamna 120 de calorii. Concluzia e ca caloriile se adauga pe masura ce adaugi laptele condensat sau preparate din lapte praf, instant.

Nu cred ca este nevoie sa vorbesc despre cafeaua cu ciocolata, vanilie sau alte siropuri, ele fiind cele mai daunatoare dintre toate, continand in jur de 300 si 500 de calorii.

Nutritionistul Cristian Margarit ne lamureste:

“200 ml cafea, 100 ml lapte (sau o cantitate mai mica de lapte condensat, cu acelasi echivalent caloric dar si cu vreo 5 E-uri), 20g (vreo 5 lingurite) zahar inseamna 145 kcalorii (65+ 80) pe zi doar din aceasta cafea. In 365 zile pe an sunt aproape 53 de mii de kilocalorii. Avand in vedere ca intr-un kilogram de slanina se stocheaza aproximativ 7700 kcalorii… rezulta ca doar cafeaua nevinovata cu putin lapte si putin zahar este echivalentul a… vreo 7 kile de grasime.”

  • Cafeaua neagra

De asta spun ca cea mai recomandata cafea de medici este cea neagra, dar in lipsa indulcitorilor, realizata din cafea macinata sau cafea instant. Cafeaua de la automat utilizeaza de cele mai multe ori un continut de zahar prea ridicat si, oricum, calitatea este proasta, sa fim seriosi!

Caloriile unei cafele simple: 230 ml de cafea neagra au numai 2 calorii, adica inca putine proteine si uleiuri mono-nesaturate preluate de cafea din boabele ei macinate.

Da, boabele de cafea au uleiuri (motivul principal pentru care espresso-urile trebuie curatate la intervale scurte de timp). Tot ele pot si altera gustul bun al cafelei, devenind amara la gust (asta inseamna ca boabele respective au fost depozitate pe intervale de timp mai lungi decat ar fi normal).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: