Povești despre vinuri: crame celebre

Astazi, cand auzim de Crama Ornellaia, facem instant asocierea cu tehnologia de vinificatie. De la bun inceput, crama a dorit sa extinda granitele domeniului cat mai departe in timp, in viitor, dand nastere, astfel, unei adevarate “Renasteri” moderne a vinului, iar cel care a facut toate acestea posibile este Marchizul Lodovico Antinori, cu ajutorul oenologului maghiar Tibor Gal, cei doi fiind cei care au infiintat-o, in 1981. Numele vine de la celebrele vinuri ale vărului său, Nicolo Incisa della Rochetta (Sassicaia) şi ale fratelui său, Piero Antinori (Solaia).

Prima recoltă Ornellaia s-a realizat abia in 1985, iar crama a fost ridicata, asa cum este ea, cu ultimele tehnologii din domeniu din acea perioada, in 1987, cumparand inca un teren fata de cel original: Bellaria, la nord de renumita “Alee cu Chiparoşi”, care l-a facut celebru pe Bolgheri.

Soiurile de vin ale cramei sunt unice, autentice, aroma care este data in principal de solul combinat (marin, aluvionar şi vulcanic), avand vânturi şi temperaturi moderate in zona, însorit şi uscat, aproape de litoralul toscan de la Marea Tireniană şi inconjurat de un lanţ deluros intr-o parte. Aceasta se afla in Nordul regiunii Maremma, între Livorno şi insula Elba, pe langa localitatea Bolgheri, in total crama avand o suprafata de 97 hectare, impartita în 2 vii complet separate (cam 40 hectare în jurul cramei, iar restul mai departe, in micro-terroirul Bellaria).

În 1999, firma Robert Mondavi Winery a dobandit calitatea de acţionar al cramei Ornellaia, dar la scurt timp de la aceasta tranzactie, a intrat in afacere cu o alta familie istorică din Toscana, Frescobaldi, cu dorinta de a se asocia. Astfel, in 2005, familia Frescobaldi preia intreaga proprietate Ornellaia si pe care o administreaza acum in totalitate. Filmul Mondovino spune mai pe larg si mult mai detaliat aceasta poveste complicata, daca veti fi interesati sa aflati povestea.

Cel mai bun si cunoscut vin de la Crama Ornellaia este Bolgheri DOC Superiore, un  cupaj dintre Cabernet şi Merlot, care s-a lansat in premiera în 1985,si care a urcat foarte rapid in topul colecţionarilor, motiv pentru care, dupa prima productie, inainte de a fi trimise la vanzare, sunt cumparate de colectionari la un pret mai ridicat, in mod special.

De asemenea, fiecare ciorchine cu struguri este supus unei duble selectionari: mai intai pe mesele de sortare, ulterior recoltarii şi a doua oară înainte de a fi trimis la presă. Patronii sunt adevarati profesionisti, vor sa se asigure ca fiecare an, recolta si parcela are caracteristicile sale specifice, unice, de aceea fiecare sticla de vin, in cursu procesului de vinificare, este supusa unor controale riguroase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: