Dupa cum ne arata ultimul comunicat al ANSM, medicamentul Smecta ar putea avea efecte negative asupra copiilor mai mici de doi ani, din cauza unei cantităţi de plumb pe care o contine.
Mai mult decat atat, este foarte posibil ca aceste efecte negative sa se extinda si la femeile însărcinate şi a celor care alăptează.
Autorităţile din Franţa au anuntat ca, pentru protectia consumatorului, aceste medicamente nu ar trebui folosite in cazul problemelor copiilor sub doi ani din cauza plumbului din compozitia lor.
“Ca măsură de precauţie, ANSM cere a nu se mai folosi aceste medicamente la copiii sub doi ani, din cauza riscului prezenţei unei cantităţi infime de plumb, chiar dacă tratamentul este de scurtă durată”, au anuntat oficialii.
Motiv pentru care, ANSM deja a anuntat ca obliga companiile sa modifice prospectul pentru Smecta, precum si al altor medicamente pe bază de argilă, cum ar fi Diosmectita, care-s folosite pentru tratarea diareei acute.
Problema este cu atat mai grava cu cat astfel de medicamente contra diareei nu se emit pe baza de prescripţie medicală, iar riscul de ingerare a unei cantităţi de plumb, vazute de autoritatile sanitare drept periculoase, la copii sub doi ani, este destul de mare, indiferent daca tratamentul este de scurta durata sau nu.
ANSM a dispus ca laboratoarele IPSEN, adica cele care realizeaza Smecta, să intreprinda un nou studiu cu privire la noile posibile probleme ale substantelor din medicament. De aceea, producătorul a realizat un studiu clinic pentru 5 săptămâni, prin care s-a aratat că plumbul nu a intrat în sânge, cu toate acestea, nu a putut dovedi nici contrariul, respectiv ca la copiii sub 2 ani nu a existat o astfel de cantitate. Motiv pentru care, pentru protectia copiilor, s-a dispus la renuntarea aplicarii acestui medicament asupra lor. Aplicarea a fost extinsa si la femeile insarcinate sau care alapteaza si carora le-au fost prescrise medicamente pe baza de argila. Solutia alternativa trasnmisa de autoritate este utilizarea sarurilor de rehidratare si schimbarea rapida a alimentatiei.
Totodata, se mentioneaza ca nu au fost semnalate pana in acest moment cazuri de intoxicaţie cu plumb din cauza utilizării Smecta la bebeluşi şi copii mici sau a medicamentului generic Diosmectita.
Autoritatile din Romania din domeniu nu au emis nici un punct de vedere pe aceasta tema, deocamdata.