Beneficiile incredibile ale prunelor
Prunele sunt printre fructele (putinele de altfel) cu efecte vindecatoare!
Acestea contin vitaminele A, B1, B2 şi C, minerale (sodiu, potasiu, calciu şi fier), dar şi în acizi organici, protide şi celuloză. Astfel, contribuie la eliminarea toxinelor, curatarea ficatului şi iti ofera energia necesara pe toata ziua. Faptul ca este plina de fibre conduce la accelerarea tranzitului intestinal, motiv pentru care este un foarte bun laxativ natural!
Persoanele care nu au capacitatea de a tine cura şi au probleme cu colonul iritabil pot consuma 5-10 prune de dimineaţa, pe stomacul gol, sau cu jumatate de ora înainte de masă. Daca vrei sa simti ca ai mancat mai bine, ca sa nu ti se faca foame asa rapid, poti adauga si o paine cu tarate.
Daca va simtiti constipaţi, atunci, mai intai, trebuie sa le înmoaiti prealabil în apă, pentru şase-opt ore, dupa care se consumă.
Tototdata, alimentul contribuie la funcţionarea corecta a inimii şi întăresc pereţii vaselor sangvine, evitand crearea de cheaguri de sânge, de arteroscleroză, embolii pulmonare ori de anevrisme cerebrale.
Consumul săptămânal de prune contribuie la reducerea colesterolului rău.
Cura cu prune, de trei zile sau de două săptămâni, elimina oboseala şi remediaza stările de nervozitate, creşte eficienţa memoriei şi a capacităţii de concentrare. Tocmia de asta, sportivilor de performanţă sau persoanelor cu un program solicitant li se recomandă prune sau suc/compot de prune ca desert la mesele principale ale zilei.
Studii din ultiminii ani, precum cele din „Arhivele de Oftalmologie” şi în alte reviste medicale mondiale, au arata ca scad sansele de dezvoltare a degenerescenţei maculare.
Prunele contribuie la protectia ochilor: betacaroten (precursorul vitaminei A), vitamina E (previne cataracta şi glaucomul), vitamina C.