Arnica are proprietăți terapeutice! Bună pentru răni, contuzii, luxații etc.

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Arnica (Arnica montana) este o planta medicinala care are numeroase proprietăți terapeutice si este foarte buna in cazul remedierii rănilor, contuziilor sau a luxațiilor, în ameliorarea durerilor reumatice, pentru imunitate scăzută, pentru durerile de sâni, abcesele dentare, artrite, infecții bacteriene și fungice.

In tara noastra aceasta se dezvolta prin fânețele și pășunile din regiunea montană și subalpină, conform acad. Cf. Ovidiu Bojor în cartea sa, Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z).

Arnica prezinta drept caracteristica esentiala o anumita inflorescență terminală, de culoare galbenă, cu 2 inflorescențe laterale, aflate sub cea terminală.

Poate va este mai bine cunoscuta drept iarba soarelui, carul zânelor sau tata oilor. Inflorescența terminală este cea care se culege in cazul in care este nevoie de un tratament medical:

”Arnica conține lactone sesquiterpenice antiinflamatorii, cea mai importantă din punct de vedere medicinal fiind helenalina. Conține și carotenoizi, uleiuri volatile și flavonoide, care întăresc vasele de sânge.

Datorită proprietăților antireumatismale și antiinflamatoare, arnica intră în compoziția a numeroase geluri, unguente, creme și uleiuri, pentru a combate contracturile musculare, durerile reumatice și postraumatice. Planta se utilizează atât extern, de cele mai multe ori, cât și intern, în doze mici, sub stricta supraveghere a unui fitoterapeut. În uz intern, arnica este folosită pentru că moderează activitatea centrilor nervoși superiori, având efecte antialgice și sedative”, ne spune cunoscutul profesor Ovidiu Bojor.

Totodata, arnica este recomandata in cazul ameliorarii durerilor și stărilor febrile, chiar daca acestea au la baza o infecție de natură microbiană sau fungică.

Foarte multi sportiva introduc in dieta lor arnicul, prin adaugarea lui la preparate, intrucat contribuie atât inainte de a incepe activitatea fizica, cât și după aceasta, avand efecte pozitive asupra muschilor.

Este buna si pentru leziunile cancerelor de piele.

Infuzia de arnică se obține din o linguriță de flori uscate și 250 ml de apă. Se infuzează planta timp de 5 minute, apoi se strecoară ceaiul și se face gargară în caz de laringită, faringită sau răgușeală.

In cazul in care este folosita intern in doze mai mari decât cele recomandate de medicul tau, arnica poate conduce inclusiv la paralizie. Nu se foloseste extern, pe plăgile deschise pe suprafete mari.

De asemenea, nu se poate utiliza copiilor sub 3 ani, iar pentru in cazul celorlalte persoane este bine sa fie prescrise dozele de un fitoterapeut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: