Silvicultorii protestează din nou, după ce un alt pădurar a fost ucis de hoții de lemne

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Sindicaliștii din silvicultură au comunicat românilor că vor organiza încă un protest, mâine, în fața Camerei Deputaților, împotrivindu-se față de înmulțirea cazurilor în care pădurarii devin victimele hoților de lemne și cadrului legislativ din România care nu permite portul de armă acestora. Tot la protest oamenii vor oferi un omagiu celor șase silvicultori, care au murit la datorie în ultima perioadă, a declarat la RFI, Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor Silva.

6 silvicultori au decedat din cauza sistemului legislativ deficitar, care nu oferă suficientă protecție pădurarilor, aceștia fiind incapabili de a se apăra în fața hoților de lemne. Pe de altă parte, cifrele arată că alți 650 de silvicultori au fost agresați, bătuți, amenințați cu moartea, atacați cu topoare, cuțite și ,unii dintre ei, împușcați de infractori. Sindicaliștii au declarat că numai anul trecut au avut loc 30 de agresiuni asupra personalului silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, pe când, acum 2 ani, au avut loc 40.

Silviu Geană a mai explicat și că, deși statul le promisese în urma ultimului protest, că statutul personalului silvic va fi dezbătut și adoptat în regim de urgență de Camera Deputaților, în ședința de plen din data de 14 octombrie 2019, proiectul de Statut a fost retrimis la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice.

“Principala revendicare este urgentarea modificării și completării Statutului personalului silvic, lege prin care trebuie întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuțiile de serviciu privind paza pădurilor, trebuie asigurată dotarea cu armanent de serviciu, cu mijloacele tehnice de apărare a silvicultorilor, cu mijloace de transport adecvate și asigurarea unor condiții decente de salarizare pentru întreg personalul silvic”, declară președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură- Silva.

Se mai menționează de protestatari și:

  • respingerea unui proiect de lege care modifică și completează Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiereș prin legiferarea actului, Statul Român va pierde o suprafață de peste 650.000 ha de păduri;
  • se cere respingerea unui proiect de lege privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, întrucât, conform sindicaliștilor, în urma legii, proprietatea publică a Statului Român va scădea cu mai mult de 1.200.000 ha păduri și alte 5.000 de locuri de muncă ar putea dispărea;
  • interzicerea exportului de buștean, lemn rotund, cherestea și lemn de foc pe o perioadă de 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2020 și realizarea unei legislații suficiente pentru asigurarea stabilității funcționării administratorului fondului forestier proprietate publică – Regia Națională a Pădurilor-Romsilva + realizarea unei legislații suficiente pentru asigurarea stabilității funcționării ocoalelor silvice de regim, care se ocupă cu fondul forestier proprietate publică și privată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: