Salamul de Sibiu…numai de Sibiu nu e!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Salamul de Sibiu, deși este protejat ca marcă în Uniunea Europeană și beneficiază de anumite restricții atunci când este realizat, normele nu se mai respectă demult. Mai pe scurt: numai salam de Sibiu nu mai este, este altceva, nici măcar carnea din interior nu mai provine din țara noastră. Să nu uităm, totuși, că Salamul de Sibiu este al doilea produs românesc recunoscut la nivel european, după Magiunul de Prune Topoloveni.

Foarte cunoscutul salam românesc a ajuns o combinație de cărnuri din afara României. Scopul? Pentru că lumea asociază carnea cu carnea de porc și porcii infectați cu PPA (pesta porcină africană).

Prețul pentru acest tip de salam însă…este mai mare. Ceea ce este ironic, ai un produs mai prost și care e și fake, dar tu totuși îl vinzi la un preț mai mare decât cel original.

Urmăriți ștampila ovală de pe aceste tipuri de salam, ele autentifică că este, într-adevăr, un produs tradițional românesc și că materia primă este procurată din zona Uniunii.

“În momentul de faţă, noi toţi făcând schimburi intracomunitare, suntem agreaţi cu stampilele ovale. Stampila Ovală înseamnă doar carne din afară, carne, slănină din afară. Din România, în acest moment, pe ștampile hexagonale, ştiţi că e ștampila de tranzit, nu achiziţionăm carne“, a spus Carmen Gavrilescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu in cadrul unei conferințe din “Zilele Salamului de Sibiu”, organizată la sediul MADR.

Mai mult, aceasta a explica faptul că în conținutul ei se regăsește carne achiziționată din Spania, Italia sau Germania şi că am ajuns să concurăm cu China şi Vietnam. Ce nu știm noi este că importurile de carne de porc sunt de două ori mai mari în această perioadă, în China, de unde și prețul mai mare (voala! justificare):

“Cărnurile sunt toate din perimetrul european, din Spania, Italia, Germania. Valul puternic este din China, ce se întâmplă în China şi Vietnam. Importurile Chinei s-au dublat. E o competiţie uluitoare în momentul de faţă, se vinde în avans. Producţia foarte multora era vândută până în lună martie anul viitor”, a mai adăugat Gavrilescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: