Fruntași la sărăcie, dar și la risipă alimentară
Studiile arată că cetățenii României aruncă la gunoi 6 mii de tone de mâncare în fiecare zi, deși 66% din familii sunt atât de sărace încât nici ce mânca nu au. Risipa alimentară a înregistrat creșteri fără precedent de la an la an, ceea ce a dus la un semnal de alarmă din partea. În ultima perioada au fost făcute mai multe anunțuri (inclusiv avertismente au fost transmise) la adresa guvernanților, din partea reprezentanţilor celor mai importante lanţuri de magazine.
Rapoartele dovedesc că aruncăm la gunoi an de an 2,2 milioane de tone de alimente, circa 6 mii de tone zi de zi. Ceea ce este și mai îngrijoritor este că 66% din familii nu își pot duce traiul zilnic în mod normal, mai pe scurt abia supraviețuiesc. Asta înseamna 5 milioane de români care-s săraci lipiți pământului.
Pentru rubrica „Apel matinal”, la Radio România Actualităţi, consilierul de stat László Borbély, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă al Guvernului, a discutat despre aceasta problemă cu care ne confruntăm. În cadrul interviului, acesta a semnalat câteva dintre cauze, respectiv legislaţia deficitară, privind risipa alimentară., precum și lipsa de interes cu privire la domeniu, deoarece nu există programe prin care populaţia să fie informată.
- Avem nevoie de un nou mecanism, mai eficient
Iată ce zice László:
“Şi ce înseamnă acest sistem? Vorbim de risipa alimentară, avem lege din 2016, avem norme de aplicare începând din ianuarie acest an, dar încă e loc de mai bine. Sunt câteva asociaţii inimioase care au depozite, care depun efoturi pentru a putea salva măcar o parte din aceste alimente care se risipesc. Sunt bănci de alimente care sunt şi parte a Asociaţiei Băncilor de Alimente Europene şi, evident, toţi cei care vor să se implice, institute de cercetare.”
Pe această tema a avut loc și în urmă cu o saptămână, la Bucureşti, o conferinţa internaţională, organizată de Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului, în parteneriat cu Asociaţia Sărbătoarea Gustului. Aici au fost prezenți ministrul agriculturii şi al dezvoltãrii rurale, Adrian Oros, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Laszlo Csutak, şi reprezentanţi ai marilor lanţuri de magazine din ţară şi din străinătate.
Se încearcă creșterea interesului pentru rezolvarea problemei.