Ce fructe ne îngrașă

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Astăzi, Mihaela Bilic ne recomandă ce alimente ar trebui să consumăm și ce nu. Mai mult, demontează mituri de care mulți nici nu știam. Mai ales pepenele verde – mitul că este un fruct foarte sănătos va fi desurmontat de celebra nutriționistă.

„Fructele nu trebuie consumate în exces. Exces înseamnă cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra într-o palmă, așa cum și pâinea trebuie măsurată tot cu palma. Fructele se pot consuma pe post de desert. Fructele nu sunt un aliment de bază, nu pot înlocui niciodată mâncarea clasică, pentru că din apă cu fructoză noi nu putem funcționa. Vitaminele și mineralele pe care le conțin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienți, deci nu au rol de hrănire”, a explicat Mihaela Bilic.

„Sunt o mulțime de persoane care spun: haide să nu mai mănânc nimic în seara asta, mănânc doar niște fructe, ca să scap cu o rație calorică mai mică. Decât să mănânc mâncare, mai bine renunț la masa de seară și mănânc fructe”.

  • Pepenele îngrașă

„Îmi pare rău, dragii mei, chiar dacă sunteți nemulțumiți, ăsta este adevărul, așa funcționează metabolismul”, este mesajul pe care îl transmite contestatarilor.

„Gândiți-vă că, dacă suntem onești, la niciun restaurant, în nicio țară, nici măcar în România, când ceri la sfârșit un desert bazat pe fructe, nu-ți aduce nimeni o jumătate de pepene și o lingură ca să mănânci tot pepenele, ci ți se aduc câteva bucățele pe o farfurioară. Așa se mănâncă fructele! Altfel, acest aport mare de apă cu fructoză este procesat de ficat similar procesării alcoolului și din păcate, pentru că mușchii nu pot funcționa cu fructoză și nicio celulă a noastră nu poate funcționa cu fructoză, doar glucoza este combustibil pentru organism, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă, pentru că organismul altceva nu are ce să facă cu ea!” – a explicat Mihaela Bilic.

  • Legumele – cele mai sănătoase

Avantajul privind legumele este că ele pot fi consumate  în orice cantitate, la orice oră, deoarece ne oferă vitamine, minerale și multe altele de care corpul nostru are nevoie. Mai mult, ne protejează contra cancerului.

În schimb, la fructe, atenție, prezența fructozei nu le mai încadrează în această categorie „orice, oricât”.

  • Struguri/vin = tot alcool

„Fructele se mănâncă pe post de desert și cu măsură, pentru că altfel ne vom îngrășa și este o grăsime urâtă, exact ca la băutorii de bere, care se pune pe abdomen. Deci, facem burtă de la fructe, n-am niciun fel de veste mai puțin neplăcută. Mi-ar plăcea să vă spun, să zicem răul mai puțin rău, de exemplu despre piersici și caise, că au cea mai puțină fructoză, se absoarbe mai lent. În schimb, pepenii sunt, în acest moment, și de sezon, și campioni. Și va veni „artileria grea”, în toamnă, reprezentantă de struguri. Deci, când vor veni strugurii, cred că nimeni nu mai are niciun dubiu că indiferent dacă bei vin sau că mănânci struguri, tot alcool se numește!” – a conchis nutriționista.

  • Margarina e foarte dăunătoare și de ce s-a redus consumul

Mihaela Bilic ne-a explicat și cât de dăunătoare sunt grăsimile trans. Acum, mai ales că Parlamentul a trecut o lege care va influența puternic industria alimentară. Producătorii vor trebuie să taie din acizii trans din alimente: cel mult 2 g/100 de grame de grăsime din conținut vor trebui tăiate. Acizii trans ne atacă cel mai rău corpul dintre toate tipurile de grăsimi și  margarină, fast-food, mezeluri, produse coapte precum biscuiții și prăjiturile. Mulți renunță cu greu la astfel de produse deși conștientizează că sunt dăunătoare.

„Margarina, cel mai invocat exemplu atunci când este vorba despre acizii grași trans, dăunători sănătății, a apărut într-o situație de criză, după război, când omenirea nu avea ce să mănânce și nu puteai pune pe pâine un ulei vegetal. Această hidrogenare a lor a avut ca rol transformarea uleiului lichid într-un produs asemănător untului, pe care îl puteai pune pe pâine. Margarina a început să fie folosită apoi pe scară largă și în industria de panificație – cornuri, sticksuri, biscuiți, prăjituri etc – pentru că este ieftină și are stabilitate mare, însă un aluat este mai bun și mai fraged dacă este făcut cu unt. De aceea, când alegem un produs industrializat mai ieftin trebuie să știm că ar fi bine s-o facem cât mai rar și să consumăm cât mai puțin”, spune Mihaela Bilic.

  • Orice altceva da’ nu patiserie

„Și cantitatea face diferența, chiar dacă aceste produse sunt comode, sunt la îndemână și sunt ieftine. Sigur că între a face un pandișapan cu fructe acasă și a cumpăra un pachet de biscuiți cu cremă de cacao este mai simplă a doua variantă, dar efortul sau timpul pe care l-am investi pentru prima variantă este pentru sănătatea noastră”, subliniază nutriționista.

  • Bombe calorice

„Uitați-vă, de curiozitate, orice pachet de napolitate, biscuiți sau sticksuri, dulce sau sărat, ajunge să aibă peste 450 de calorii pe suta de grame, în condițiile în care ciocolata are 550 de calorii! Mâncăm un produs care este, din punct de vedere calitativ, inferior, iar din punct de vedere caloric, plin de grăsime de proastă calitate și câteodată, și zahăr. Noi avem impresia că mâncăm o cantitate mică, însă acea cantitate aduce multe calorii”, a explicat Mihaela Bilic.

  • Mâncarea gătită e cea mai sănătoasă

„Haideți să ne întoarcem la mâncarea noastră clasică, gătită, să lăsăm un pic toate aceste pachete colorate, ambalate și foarte tentante, pentru că de obicei, cu cât un produs este mai frumos branduit, etichetat și colorat, cu atât calitatea ingredientelor este mai slabă! Este o chestiune de alegere isteață, pentru că tot ce este dulce și gras cu siguranță ne place mult, însă nu și sănătatea noastră se va bucura”.

  • De ce nu e bine să mâncăm snacks-uri ca masă

Problema e că de multe ori aceste ronțăieli mai mult ne adresează frustările privind viața de zi cu zi. De pildă, îți e lene să faci mâncare sănătoasă sau să-ți încălzești mâncarea – lucru care doar va duce la îngrășare și ni se vor adăuga kg în plus în neștire. Ce trebuie să reținem este că senzația de foame rezolvată prin simple snacks-uri care nu au calori reale, care ne rezolvă senzația de sațietate duc la îngrășare și țin mai mult de emoțiile noastre, pe care le lăsăm să ne copleșească:

„Deci, nu cu mâncare se rezolvă lipsa de împăcare cu viața noastră și cu atât mai puțin cu mâncare ambalată și plină de ingrediente de proastă calitate” – ne spune nutriționista Mihaela Bilic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: