Vinul lui Cuza va fi produs la un conac din Ștefănești

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Un important antreprenor urmează să modernizeze o plantație pentru livadă și o mică podgorie cu viță-de-vie de 2,5 hectare, unde se va produce Vinul lui Cuza.

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, urmează să realizeze o investiție importantă în domeniul viticulturii, lucru care este și o premieră pentru o instituție de învățământ superior din Moldova. Deja a început plantarea a 2.5 hectare cu viță-de-vie în regiunea Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu”, din Ștefănești, județul Botoșani.

Sute de mii de euro vor ajuta la modernizarea unui conac istoric, pentru amenajarea unei livezi și a unei mici podgorii.

Totodată, în acest loc se va amenaja și un iaz care va avea un scop specific, într-o zonă naturală superbă.

În cel mult  ani, instituția va avea una dintre cele mai frumoase și moderne construcții din România și un loc special amenajat, având ca destinație un Institut de Cercetare Științifică la cele mai înalte standarde.

”Am început plantarea a 2.5 hectare cu viță-de-vie, toată zona este reamenajată. Am împrejmuit totul”, ne spune prof. univ. dr. Tudorel Toader.

  • Conacul și Vinul lui Cuza

Cu toate că este un monument istoric și face parte din patrimoniul românesc, având o arhitectură aparte, conacul a fost complet nefolosit după Revoluție.

Construit în mijlocul unui peisaj superb, conacul de la Ștefănești n-a mai fost modernizat după 1989. În doar un an, actualul șef al instituției care deține întreaga proprietate a decis modernizarea sa. Se pun bazele unei livezi, unei culturi de vițe de vie, ce va avea la început o producție modestă, dar și reabilitarea unui conac superb.

„Am făcut pași importanți în această perioadă la Stațiunea de la Ștefănești. Astfel, deja a fost intabulată proprietatea, s-a plantat un rând de tuia și s-a amenajat un iaz. Am plantat 500 de pomi fructiferi pentru livadă. Aici va fi o mică podgorie și vom avea «Vinul lui Cuza».

Vom demara și procedurile de restaurare ale conacului de la Ștefănești. O vom face ca la carte. Va fi ceva superb și cu respectarea arhitecturii inițiale. Destinația acestui loc va fi pentru viitorul sediu al Institutului de Cercetare Științifică. Va fi unul dintre cele mai moderne din țară și Europa de Est”, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Întreaga investiție se va ridica la câteva sute de mii de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: