Caloriile și vinul

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Ce trebuie sa stim despre vin si dieta. Vinul rosu ingrasa? Vinul rosu slabeste? Atunci cate calorii are? A doua este cea adevarat, desi, ar trebui sa dam castig de cauza si primei, intr-un anumit sens, dar hai sa vedem mai pe larg despre ce e vorba. Ideea principala e urmatoarea: cantitatea de calorii a vinului fluctueaza in functie de felul vinului pe care-l bem. De pilda, daca vorbim de 150 ml de vin inseamna 150 de calorii, adica cativa biscuiti cu ciocolata. Insa, daca vorbim despre cel alb si nu schimbam raportul, atunci vom scadea cam pe la 100 de calorii. Insa nu cel rosu este cel mai bogat in calorii, ci sampania, pentru ca mai are si zahăr mai mult.

  • Ok, haide sa explicam mai pe intelesul tuturor despre ce e vorba

Vinul se face numai din apă, alcool şi struguri. Procedura este cam asa: se zdrobesc strugurii, apoi se adauga drojdia care va “activa” faza de fermentare; drojdia face din zahăr şi oxigen din suc în alcool etilic. Apa nu are nici calorii, nici grăsimi sau carbohidraţi, iar aroma de struguri este un procent redus din totalul vinului. De asemenea, zaharurile din struguri se fac alcool, ceea ce inseamna că toate valorile alimentare vin numai din alcool. Restul e lasat doar la cum e metabolismul fiecăruia.

  • Alcool si calorii

Creste concentratia de alcool, atunci fii sigur ca acolo sunt si mai multe calorii. Alcoolul are cam sapte calorii per gram, fata de carbohidraţii, ce au cam patru calorii per gram. Ceea ce inseamna ca vinurile dulci pot avea mai putine calorii fata de altele care sunt mai seci, de pilda. Mai ales ultima care are o concentraţie de alcool ce se afla între 11% şi 14%.

De pilda:

 

  • Vin roşu
    Vin slab alcoolizat: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon şi Syrah si orice vin roşu sec sub 13,5% alc/vol: calorii din zahăr: cam 0-4; 1 pahar de 177 ml de vin cu 11 -13,5% alc/vol: 135-165 calorii.
    Vin puternic alcoolizat: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon şi Syrah si orice vin roşu sec: calorii din zahăr: cam 0-4; 1 pahar de 177 ml de vin cu 13,5 – 16% alc/vol: 165-195 calorii.
  • Vin spumant: Brut Champagne, Brut Cava si mare parte din vinuri cu ratingul „Brut” au cam 8,5 calorii din zahăr. 1pahar de 177 ml cu 12,5% alc/vol: 158 calorii.
  • Vin dulce pentru desert: Port, Tawny Port, Vin de Constance: calorii din zahăr: cam 106-150; 1 pahar de 177 ml cu 14-21% alc/vol: 189-275 calorii.

Sursa caloriior din vin sunt carbohidraţii şi alcoolul.

Prin urmare, formula de calcul e astfel:

Paharul de vin (în grame) x alcool % x 7 = caloriile din alcool
Concentraţia de zahăr x paharul de vin (în litri) x 4 = caloriile din carbohidraţi
Caloriile din alcool + caloriile din carbohidraţi = totalul caloriilor din paharul cu vin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: