Descoperire celebră: tabloul nud al Mona Lisei a fost găsit!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Toti am auzit de celebra Mona Lisa a lui Da Vinci. Un caz de altfel rar, in care se cunoaste atat autorul, cat si opera lui (de pilda, voi stiti ca inainte filmului Dracula a fost cartea, nu? Dar autorul ei il stiti?). Oricum, toata lumea a auzit de faimoasa Gioconda, la fel cum se si stie ca e expusa la Paris, in Louvre. O noua descoperire, insa, s-ar putea sa intoarca lumea cu susul in jos, pentru ca tocmai a fost descoperit un desen care se crede ca ar fu schita pentru tabloul nud al Mona Lisei. Cel putin asa ne anunta expertii in arta. 

Colectia de arta parca o “ascundea” de vazul lumii, iar, in sfarsit, dupa 150 de ani a iesit la suprafata:

“Portretul în cărbune al unei femei nud, cunoscută sub numele de Monna Vanna, a fost atribuit anterior studioului lui Leonardo da Vinci. Cu toate acestea, experţii au găsit suficiente indicii pentru a sugera că artistul a lucrat la ambele tablouri.”

Asa au inceput testele de la muzeul din Paris, asupra originalului tabloului lui Da Vinci si, au concluzionat ei, schita apartine total, daca nu “in parte” faimosului artist italian. Schita in carbune era parte din colecţia de artă renascentistă la Muzeul Conde de la Palatul Chantilly, inca de la jumatea secolului al XIX – lea.

Mai mult, Bruno Mottin, expert in arta si care lucreaza la Muzeul Luvru, a afirmat că schiţa apartine cel mai probabil lui Da Vinci, pentru ca datează din secolul in care artistul, dar si datorita “calitatii foarte înalte”.

Acum vine si partea mai “tricky”: spuneam ca desenul este “in parte” facut de Da Vinci, pentru ca liniile din partea de sus a tabloului, aproape de cap, au fost realizate de cineva dreaptaci, si nu stangaci, cum era Leonardo: “Trebuie să rămânem prudenţi”, a mai mentionat el, pentru AFP. “Este o sarcină care durează ceva timp”, a completat acesta. “Este un desen pe care se lucrează foarte greu pentru că este deosebit de fragil.”.

Ce este mai ciudat, este ca, in afara de faptul ca a fost realizat de Da Vinci, nu stim nimic altceva despre creatia sa: “Leonardo a pictat pentru un bogat negustor de matase din Florenta, Francesco del Giocondo, portretul soţiei lui, Mona Lisa”. De aceea, tabloul mai este numti si: “La Gioconda”. Insa, in ciuda povestii, inca exista controverse asupra identitatii Lisei Gherardini del Giocondo. Pentru ca artistul, dupa ce a terminat portretul, in loc sa-l dea clientului sau care-l comandase, acesta a plecat cu el in Franta. Astfel, se ajunge la ascunderea sa, cand francezii si prusii se aflau in razboi, Razboiul din 1870, fiind furat dupa de la Luvru, aproape distrus de o substanta acidă şi, in sfarsit, lovit cu o piatră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: