Dovedit științific: berea ne face fericiți

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Gata, e demonstrat stiintific! Berea ii face pe oameni fericiti! Da, ati citit bine, de asta beau barbatii bere! Intelegi de ce, acum, fetelor? Se pare ca cercetatorii de la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) au studiat 13 mii de componente alimentare ca sa afle care dintre acestea stimuleaza dopamina. Astfel, s-a descoperit ca una dintre aceste elemente pe care le contine berea este chiar dopamina (hai ca v-ati asteptat la asta, nu?).

Tehnica folosita de echipa a fost destul de simpla, cu ajutorul Centrului de Chimie Computerizată al FAU au reusit sa utilizeze o metoda virtuală de screening, foarte folositoare, de altfel, in domeniul farmaceutic. Astfel, prin intermediul computer-ului ei au studiat componentele alimentare într-o simulare de calculator (va asteptati la un laborator? ei bine, nu! :). Astazi este mult mai usor sa te folosesti de o simulare pe calculator decat de una in laborator, motivul este clar: in acest fel toate felurile de substanţe cunoscute pot fi cercetate. În laborator, este posibilă doar testarea unei mici selecţii de extracte de produse alimentare utilizând tehnici de screening standard. 

Rezultatele au fost surprinzatoare si au fost obtinute prin hordenină, un element pe care-l contine orzul şi berea de malţ. „A fost surprinzator faptul ca o substanţă din bere activeaza receptorul D2 de dopamina, mai ales ca nu ne uitam în mod special la produsele alimentare stimulative”, a aratat profesorul Monika Pischetsrieder.

Cele doua substante, dopamina si hordenina, functioneaza cam la fel, in sensul ca ambele stimulează receptorul dopaminei D2, singura diferenta fiind doar faptul ca foloseste un alt mod de semnalizare. De asemenea, o alta diferenta este si ca hordenina activează receptorul doar cu ajutorul proteinelor G; mai pe scurt, produce un efect mai lung asupra centrului de recompensă al creierului. Deci, creeaza mai mutla fericire decat dopamina, ca sa spunem asa. Dupa aceasta descoperire uluitoare, echipa continua sa studieze daca nivelurile de hordenină din bere sunt destul mari ca sa stimuleze centrul de recompense din creier la un nivel ridicat. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: