Economia României va crește în 2018

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Economia României va avea un avans de 4,5% în anul acesta şi de 4,1% în 2019, comparativ cu o expansiune de 3,7% şi, respectiv, 3,5%, estimata în luna iunie, se mentioneaza intr-un studiu al “Global Economic Prospects”, publicat, de Banca Mondială. 

Totodata, se mai arata si ca România are mari sanse ca pentru 2017 sa fi inregistrat o majorare a PIB-ului de 6,4%, in raport de 4,4%, asteptata în iunie. Totusi, expansiunea urmeaza sa se micsoreze in 2020, când economia României va anunta un avans de 3,5%.

Vor urma de altfel foarte multe privatizari in Europa Centrală si de S-E (România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria – printre ele), lucru care inseamna un moment perfect pentru majorarea productivităţii, mai ales dacă managementul şi a guvernanţa corporatista va profita de extinderea accesului la pieţele internaţionale şi un cadrul legal şi instituţional favorabil. Adica, mai intai, trebuie sa constientizeze acestea, iar apoi sa si aplice masurile necesare. 

De asemenea, ar fi foarte bine si daca ar exista o guvernanţa mai buna şi, deci, urmata de o crestere a productivităţii întreprinderilor de stat, efecte care au fost surprinse in cazul României şi Macedoniei, mai spune analiza facuta publica de BNR.

Vorbim despre acele intreprinderi de stat din tara noastra care au scapat de sub controlul politic, iar in Consiliile lor de Administraţie au fost pusi oameni calificati, în intervalul 2013 – 2016. In anul 2016 o lege a guvernanţei întreprinderilor de stat a fost data, facand, astfel, selectarea şi evaluarea şefilor întreprinderilor de stat mai profesionalista, fiind, acum, monitorizata de alţi director (privind performantele ei).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: