Enterprise Investors cumpără un important lanț de magazine din Croația

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Polish Enterprise Fund VIII, fond de private equity sub controlul lui Enterprise Investors, a incheiat un contract pentru achiziționarea a 100% din acțiunile Studenac, care este o retetea de magazine alimentare aflate in Dalmația (Croatia). Inca nu se cunosc informatiile cu privire la valoarea tranzactiei, iar aceasta trebuie, mai intai, sa fie aprobata de antimonopol.

Studenac reprezinta o afacere de familia infiintata în anii ’90 de afaceristul croat Josip Milavić. Mai intai a activat ca vânzător en-gros, iar mai tarziu ca vânzări cu amănuntul. Astazi, profitul lor vine din activitatea de retail alimentar, care inseamna minim 95% din vânzări. In cursul anului trecut, Studenac avea 384 de magazine, cu o suprafață medie de vânzare de 120 m2. Mare parte din acestea au fost ridicate pe linia de coastă și pe insule, o mica parte din ele, aflandu-se in apropiere ori în interiorul celor mai importante orase ale lor, precum Dubrovnik și Split.

“În ultimii ani, piața comerțului alimentar din Croația s-a bucurat de o creștere sănătoasă, rezultată din creșterea veniturilor consumatorilor, dar și din creșterea rapidă a numărului de turiști. În același timp, peisajul retailului alimentar al țării va evolua către formatele moderne de comerț.

Credem că Studenac va continua să beneficieze de tendința favorabilă macroeconomică, de un turism puternic, dar și de preferința consumatorilor de a face cumpărături aproape de casă sau de slujbă. Pe parcursul investiției noastre intenționăm să accelerăm dezvoltarea rețelei, să participăm la consolidarea pieței și să creștem performanța magazinelor existente”, a spus Michał Kędzia, partenerul Enterprise Investors care a facut partre dintre cei care au administrat investitia.

In 2017 fondul de investitii polonez Enterprise Investors, care activeaza si pe piata de la noi, a achizitionat in totalitate retailerul independent CBA din Slovacia, dupa ce cu un an in urma, fusese incheiat un alt contract de vânzare a 100% din acţiunile Profi Rom Food către fondul de investiții Mid Europa Partners, valoarea acțiunilor cumparate de acestia ridicandu-se la 533 de mil de euro.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Exista inca din 1990, iar compania a reusit sa adune 9 fonduri cu un capital total care trece de 2,5 miliarde euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: