Prețul benzinei a crescut cu 50%. De unde, când și cum?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Ministerul Petrolului din Egipt a crescut acum cateva zile preţul benzinei cu 50%, respectand, astfel, prevederile ultimelor reforme stabilite impreuna cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), precum si  scoaterea subvenţiilor de stat in cazul mai multor produse de consum, se arata in mai multe surse.

Totusi, sa nu ne grabim, caci cresterea este cea de a treia stabilita de Egipt după luna noiembrie de acum 2 ani, urmand sa oblige, prin intermediul mai multor masuri de presiune, pe consumatorii egipteni, care deja nu se descurca cu rată ridicată a şomajului şi preţurile mult prea mari.

Tot Ministerului Petrolului a anuntat ca preţul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 a ajuns la 7,75 lire egiptene, de la 6,60 lire anterior, pe cand preţul in cazul benzinei cu cifra octanică 92 a fost majorat de la 5,0 până la 6,75 lire litrul. In acelasi timp, preţul unui litru de benzină cu cifra octanică 80 a crescut si el de la 3,65 la 5,50 lire.

Ministerul Petrolului, Tarek El Molla a spus in mod expres ca  această crestere va lasa Egiptul cale libera pentru a mai reduce din cheltuieli, cu aproximativ 50 de milliarde de lire (2,8 miliarde dolari) mai putin, sub forma subvenţiilor prevăzute în bugetul de stat pentru 2018-2019.

‘Majorarea preţului combustibililor va ajuta reducerea consumului de produse petroliere cu aproximativ 5%’ a mai spus Molla.

Au trecut 2 ani de la incheierea contractului de împrumut în valoare de 12 miliarde de dolari intre Fondul Monetar Internaţional (FMI) si Egipt, lccru care obliga acum, pe cea din urma, sa implementeze cateva reforme grele, ca majorarea taxelor şi diminuarea subvenţiilor, care ii vor permite sa preia inca o data investitori străini importanti şi să relanseze economia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: