Problemele pieței de consum din România

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Rand Sherif, CEO-ul distribuitorului Interbrands, ne explica una dintre principalele sale probleme din afacerea sa, azi, se refera la bula din consumul local, bazata mai mult pe creditare decat pe o majorare a producției la nivel general.

“Nu poți cheltui mai mult decât produci – este una dintre lecțiile pe care le transmitem copiilor noștri. Ori, ceea ce observ acum în economia României este un nivel al cheltuielilor mult peste cel al veniturilor. Când se va sparge această bulă?”, ne spune acesta.

Acesta a realizat un interviu pentru magazinulprogresiv.ro.

Intrebare: În noiembrie 2016, Interbrands a finalizat preluarea distribuitorului de medicamente, Europharm, cu vânzări de aproape 200 mil. euro. De ce s-a dorit această achiziție și cum veți dezvolta acest business în continuare?

Rand Sherif: Ne interesa sectorul farmaceutic de câțiva ani, fiind o piață atractivă atât datorită rulajelor mari, de 3 miliarde de euro anual, cât și rezistenței pe care a dovedit-o în anii de criză economică. Din câte cunosc eu, doar două industrii mari au rămas viguroase în perioada respectivă: farma și produsele din tutun. Din noiembrie 2016 și până acum, pot spune că am ajuns să înțelegem mult mai bine particularitățile industriei farmaceutice, cu provocările, oportunitățile și complexitatea ei și am identificat noi căi de dezvoltare a businessului preluat – atât în vânzări, cât și în distribuție, logistică și alte servicii. Treptat, așa cum s-a întâmplat și cu Interbrands în cei 25 de ani de existență, Europharm va deveni un jucător de top pe piața de profil.  Practic, acum avem trei divizii independente: FMCG-ul, produsele profesionale și farma.

Intrebare: În ultimii ani am observat o diversificare a portofoliului de produse distribuite de Interbrands, fiind abordate și categorii și branduri mici. De ce ați mers pe această strategie?

Rand Sherif: Această diversificare a fost dictată de nevoile micilor retaileri cu care colaborăm. Mergând către ei cu o paletă mai largă de produse, am putut îmbunătăți serviciile oferite acestora.

Intrebare: Cum ați finalizat anul 2017? Care a fost cea mai mare performanță de business din această perioadă?

Rand Sherif: Atât distribuția de bunuri de larg consum (Interbrands), cât și cea de produse profesionale (Professional Brands) au înregistrat creșteri semnificative, în timp ce Europharm și-a consolidat poziția în piața farma, crescând expunerea în segmentul farmaciilor independente. Pot spune că extinderea portofoliului produselor profesionale, care a contribuit la creșterea de 16% a cifrei de afaceri a companiei Professional Brands, precum și finalizarea cu succes a procesului de tranziție și integrare a Europharm în cadrul grupului Interbrands reprezintă unele dintre cele mai importante realizări ale anului 2017.

Intrebare: Cum vedeți piața FMCG în 2018, după dinamica înregistrată în primele 5-6 luni? Ce estimări aveți pentru întregul an?

Rand Sherif: Este greu de făcut o prognoză, însă ceea ce vă pot spune cu siguranță este faptul că lipsa predictibilității, schimbările din fiscalitate și lipsa priorităților strategice la nivel instituțional, legate de mediul economic, îmi creează un sentiment de nesiguranță. Mulți dintre indicatorii macroeconomici actuali consider că nu sunt sustenabili, adică putem vedea oricând inversarea trendurilor pozitive din piață. Nu poți cheltui mai mult decât ai – este unul dintre sfaturile pe care le dăm copiilor noștri. Ori, ceea ce observ acum în economia României este un nivel al cheltuielilor mult peste cel al veniturilor. Când se va sparge această bulă? Nu aș ști să spun, însă cu siguranță va exista un decalaj între momentul luării deciziilor politice cu impact asupra economiei și momentul inversării trendurilor din piață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: