Cum falsifică brânza din România producătorii: pe față!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Va mai amintiti ca in urma cu cativa ani, statul daduse o lege prin care sa se eticheteze produsele venite din afara si care nu aveau scrise in romana detaliile produsului. Atunci era vorba, desigur, despre interesele consumatorului. Dupa a aparut si posibilitatea, datorita intrarii in UE a Romaniei, de a obtine certificate de calitate cu privire la anumite produse, care asigurau consumatorul de autenticitatea produsului (ca venea, de pilda, din regiunea X, ca avea calitatea Y samd).

La fel si acum, ar trebui ca statul sa intervina, tot in interesul nostru, al consumatorilor, pentru a  emite un certificat pentru branzeturi, mai exact pentru calitatea lor sau provenienta lor, deoarece patronii ne pacalesc “in prostie”, cu privire la ingredientele pe care le contin (de pilda ca anumite produse contin branzeuturi autenticitate cand, in realitate, utilizau grăsimi vegetale). Asta inseamna mai mult profit pentru patron!

Dorin Cojocaru, Asociația Patronală a Laptelui:

„Numai că cei care ți le servesc la masă, şi restaurant, le schimbă denumirea, dându-i o denumire de produs original, care e mult mai scump.”

Pizzeriile, cofetăriile şi patiseriile care au înşelat clienţii cu privire la continutul produselor vandute au fost amendate cu peste 660.000 de lei in 2018, se pare ca si anul asta va fi la fel.

Ionel Bunea, reprezentant Ministerul Agriculturii:

„În 2018 au fost verificate 240 de unităţi, iar procentul de nereguli a fost de 74%, iar în anul 2019, până la această dată au fost verificate 180 de unităţi. Din acestea un număr de 73 am constatat că utilizau grăsimi hidrogenate şi induceau în eroare consumatorul, reprezentând 40,5%.”

Este foarte usor sa dai gustul branzei, tot ce ai nevoie sunt cateva grame de găsimi vegetale ca lapte praf, ulei de palmier, amidon şi cocos. Uite, asa, poc, ne apare telemeaua fara lapte, in fata! ne explica specialistii.

Pentru a rezolva aceasta problema MADR a solicitat creearea unui registru al laptelui.

Ionel Bunea, oficial din partea Ministerului Agriculturii:

„Cele 100% derivate din lapte să fie expuse în spaţii separate faţă de alte produse care au şi lapte în compoziţie, dar pe lângă lapte şi alte specialităţi cum ar fi cele din ulei de palmier sau ulei de cocos.”

Grăsimile vegetale sunt foarte profitabile pentru patroni si pentru ca acestea cresc termenul de valabilitate al produselor, tot specialistii mentioneaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: