Cele mai întâlnite boli cardiovasculare, care te ucid în mai puțin de 24 de ore
Printre problemele cele mai grave cu care se confruntă astăzi medicina cardiovasculară se numără și sindromul aortic acut. O mai întâșniți și sub numele de disecție de aortă. Boala presupune o rupere a vasului principal al organismului, pe toată lungimea lui și care te poate ucide în mai puțin de 24 de ore.
În acest interval scurt de timp, jumătate din cei bolnavi mor dacă nu se descoperă și se tratează imediat sindromul. Cauzele de apariție sunt multiple, de ea poate fi afectată orice persoană, indiferent de vârstă.
Simptomatic vorbind, infarctul și disecția de aortă sunt destul de greu de diferențiat, chiar și pentru un medic specialist – ceea ce poate păcăli doctorii sunt chiar durerile toracice prealabile, care sunt foarte puternice în cazul ambelor afecțiuni. Durerea este sfâșâitoare, nesfârșită, migratoare, apare brusc și, de cele mai multe ori, duce cu gândul la aortic acut.
Afecțiunile care produc slăbirea și ruperea aortei pot fi moștenite genetic sau favorizate în timpul vieții.
Moștenite:
- Sindromul Marfan – este o tulburare a tesutului conjunctiv, care de cele mai multe ori se transmite autosomal si ataca sistemul; osos, ocular, cardiovascular, pulmonar, pielea.
- Sindromul Ehler Danlos – este un grup heterogen de anomali ale tesutului conjunctiv, a caror esenta este hipermobilitatea articulară, hiperextensibilitate cutanată si fragilitate tisulară.
- Ectazia anuloaortică- dezvoltată teoretic și practic de Ellis in 1961, care apare în 5-10% din bolnavii operați pentru regurgitare aortică.
Boli dezvoltate de-a lungul timpului:
- Ateroscleroza- este cea care, cel mai des, duce la anevrism și care se manifestă la bătrâni. Presupune ruptura intimei si dezvoltarea de disecții. Acest proces se dezvoltă la 65 % din bolnavii cu anevrisme degenerative aterosclerotice apărute pe aorta ascendentă.
- Traumatismele – apare, în principal, în urma accidentelor de circulatie, iar 15-20 %, din decese se produc din cauza traumei aortei. Ruptura aortica imediata, disrupția intimei, apariția anevrismelor, lezarea cordului, contuzia miocardica conduc la moartea pacientului foarte rapid. De aceea, trebuie acționat imediat. În funcție de severitatea leziunilor aortice parietale posttraumatice, se numără: hematom parietal, hemoragie parietala cu laceratie intimala, laceratia mediei, laceratie parietala totala, pseudoanevrismul si hematomul periadventicial.
- Disectiile aortice sunt cauzate și de operații chirurgicale cardiace, interventionale (angioplastii), masaj cardiac. Disecția aortica are loc imediat și ulterior chirurgiei cardiace (locul de canulare aortica, femural, constructia anstomozelor proximale) sau, în alte cazuri, la un interval de timp mai îndelungat, dar în legătură cu chirurgia.
- Inflamatorii – arteritele Takayasu, o inflamatie despre care nu se știe încă prea multe, atipică, care poate dezvolta anevrisme si disecții. Cauză pot fi și aortitele nonsecifice, aortitele micotice, sau specifice/luetice.