Procurori dedicați infracțiunilor de mediu. Ce crede CSM despre secția specializată

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

S-a vorbit foarte mult pe tema creării unei secții de procurori dedicați găsirii și pedepsirii infracțiunilor de mediu. De curând, acesta a fost unul dintre temele controversate din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În concret, unele persoane promovează ideea, spunând că este cea mai bună modalitate de combatere a problemei, alții nu ar dori pedepsirea în această modalitate. S-a vorbit chiar și de populism, de către unul dintre membri.

Proiectul a fost inițiat de USR, iar CSM trebuia să trimită avizul consultativ. S-a mai născut, de altfel, încă o dispută zilele acestea, după ce Avocatul Poporului a cerut în mod public Ministerului de Interne (MAI) să interzică tăierile de lemne pe perioada stării de urgență.

“Este clar că prioritizarea infracțiunilor de mediu o avem în vedere, pentru că așa cum v-am transmis (…) avem instrumente, avem ordine interne de constituire a unor mecanisme de specializare. Avem și faptul că infracțiunile de mediu, în special tăierile de lemne, că acestea trebuie să nu le ignorăm, sunt de foarte multe ori asociate cu infracțiuni de corupție sau de serviciu. (…) A crea direct o direcție (…) nu mi se pare o gândire graduală a abordării fenomenului”, este de părere procurorul general al României.

  • Acuzații de populism

Judecătorul Bogdan Mateescu, de pildă, a fost în defavoarea proiectului:

”Dincolo de inițiative de acest gen, cu grad mai mare sau mai mic de populism, mă refer la inițiative legislative, nu se rezolvă o problemă ci se crează mai multe altele”, a opiniat judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM.

Judecătoarea Andreea Chiș promovează acest proiect și este de părere că experiența judiciară anterioară a demonstrat eficiența secțiilor dedicate.

”Cred că este nevoie de procurori specializați pe protecția mediului. În ultimii ani s-a văzut ce înseamnă, în România, infracțiuni contra mediului. Dreptul la un mediu sănătos este un drept fundamental, care este accesoriu dreptului la viață. (…) Fundamentarea proiectului de lege este una foarte bună, s-a mers pe statistici. (…) În ceea ce privește crearea unei direcții specializate, personal, cred (…) că în momentul în care s-a creat o direcție specializată, au fost rezultate”. Totodată, nu a uitat să menționeze că singura secție fără sorți de izbândă a fost Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Secția ar fi alipită Parchetului General și să fie condusă de un procuror-şef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al PG.

Din DIIM vor face parte ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi pentru cercetarea şi urmărea infracţiunilor pentru o perioadă de 6 ani de către ministrul de Interne și specialişti din domeniul informatic, domeniul silvic, al calităţii apei, al calităţii aerului, al calităţii solului, al gestiunii deşeurilor, al emisiilor industriale, precum şi în alte domenii care ţin de protecţia mediului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: